Teeltwijze

Werkwijze : hoe bekom je grote pompoenen ?

(DCM (De Ceuster Meststoffen NV) heeft in 2012 Nick Gladines van het pompoenengenootschap gevolgd, het dagboek kan je hier vinden)

Het zaadje

Het begin van alle ontstaan, is het zaadje. Als je een goed zaadje hebt met goede eigenschappen, dan ben je al halfweg. Zaden kan je tegenwoordig op allerlei plaatsen vinden. Bij hobby pompoenkwekers, via het internet en in allerlei tuincentra.

Het zaaien

Dit is een zeer delicaat onderwerp, welk veel zorg en aandacht vergt, de juiste omstandigheden zijn uitermate belangrijk.
Na jarenlange ondervinding omschrijven leden van het pompoengenootschap van Kasterlee de volgende aandachtspunten als heel belangrijk.Pompoenenzaad van de Giant Pumpkin heeft een temperatuur van 28 °C nodig en een vochtigheid van 65 % om goed te kunnen kiemen. .

Het verspenen.

Eenmaal het zaadje gekiemd is en de twee lobbladeren zijn volwassen komen de eerste pompoenbladjes tevoorschijn. Dan dienen we het plantje te verplanten in een grotere pot; en plaatsen we het op een warme plaats.

Het uitplanten.

Het uitplanten gebeurt rond het tijdstip dat het niet meer vriest. Als veiligheid plaatsen we het gevoelige plantje onder een plastieken kapje. Na een week of twee is het plantje groot genoeg en kunnen we het kapje verwijderen. Oppassen voor de wind die rond deze periode sterk kan zijn en de pompoen omver waait waardoor de stengels openbarsten. Vastleggen van de stengels met wat zand of met wat stokjes is de boodschap.

Het bevruchten.

Als we zeker willen zijn dat we volgend jaar ook goede, zuiver raspompoenen hebben dienen we de bevruchting bij de pompoen zelf uit te voeren. Een pompoen bezit zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Deze dekken we beide af met een luchtdoorlatend gaasje. Zodanig de bytjes er niet bij kunnen en er geen vreemd stuifmeel op de bloemen terecht kan komen. Bevrucht een aantal bloemen, zodanig je achteraf de beste kunt kiezen.

Het juist leggen van de stengel.

Als er een aantal pompoenen aangekomen zijn, dienen we de stengel van deze pompoen juist te leggen. Anders gaat deze van de plant afscheuren als deze groot wordt. Leg de stengel met een klein bochtje zodanig de pompoen achteraf voldoende groot kan worden en de stengel mee van de grond kan komen.

Het selecteren van een goede pompoen.

Als je één grote pompoen wenst te telen, dan mag je maar 1 pompoen aan de plant laten komen. Dit is een heel belangrijk moment. Kies de pompoen die het snelste groeit. Dit is best een pompoen die aan de hoofdstengel ligt. En een pompoen die een mooie volle vorm heeft.

Verder verzorgen van de plant.

De pompoen heeft nu alle mogelijkheden om verder te groeien, nu is het aan de pompoenteler om er voor te zorgen dat de plant voldoende water en voedsel heeft. Treden er ziektes op dan dienen deze zo snel mogelijk bestreden te worden. Verder dienen we ook alle overtollige kleine pompoentjes van de plant te verwijderen.

Inperken van de pompoenplant.

Als je een pompoenplant laat groeien dan kan deze gemakkelijk 25meter op 25meter worden. Een bladoppervlakte van 10m op 10m is voldoende om een grote pompoen te telen. Dus tijdig inperken is de boodschap.

Klaar maken voor de wedstrijd

Na een goed seizoen is het grote moment aangebroken om de pompoen af te snijden voor de wedstrijd. In Duisburg is op de eerste zaterdag van oktober steeds het Belgisch – en Europees kampioenschap. De laatste zaterdag van oktober heeft is dan de pompoendag in Kasterlee.